torsdag 31 oktober 2013

Vad innebär ID06?


Om ni har jobbat i eller i anslutning till byggbranschen, eller om ni på annat sätt har kommit i kontakt med begreppet ID06, utan att riktigt ha fått klarhet i vad det innebär kommer här en utförlig beskrivning av begreppet.


I korta drag
ID06 är ett system som upprättats för att komma tillrätta med svartjobb och annat, inom branscher som är speciellt drabbade av sådant. Man skulle kunna se ett ID06 kort som ett inbrottsalarm där systemet inte minst används inom byggbranschen och det innebär i korthet att alla som jobbar eller vistas på en viss definierad arbetsplats med ett projekt, måste vara registrerade och kunna legitimera sig vid kontroll. Förutom att komma tillrätta med svartarbeten så är målsättningen också att minska möjligheterna för annan ekonomisk brottslighet och inbrott på så sätt främja en sund konkurrens.

Åtaganden
Enligt ID06 ska alla som kommer att befinna sig på en arbetsplats i förväg registreras och under arbetsdagen ska alla som är där kunna uppvisa en legitimation som styrker deras identitet. De ska dessutom också bära en namnbricka. Rapportering sker från leverantör till beställare, och leverantören måste i sin tur kräva samma avtal med alla underleverantörer. Man kan således se ID06 som ett effektivt system för att alla ska kunna känna sig säkra på att arbetet i alla led följer gällande lagar och regler. Studier visar att inbrott också har minskats markant. 

Hur ansluter man?
Enklast kan man ansluta sitt företag till detta ID06 system genomatt gå in på Företagsfoto.se där man hittar all information som man behöver. Fördelarna med att ansluta är att man på ett väldigt tydligt sätt utåt mot sina potentiella kunder visar att man är en seriös aktör på marknaden som följer alla lagar och regler. Detta kommer framförallt att vara nödvändigt om du vill samarbeta med större företag och inte minst statliga myndigheter.

tisdag 19 februari 2013

Hjälp, vad gör jag under pågående inbrott?


Är du på väg in genom dörren, upptäcker att den är uppbruten och står på vid gavel? Hör du att någon rotar runt i ditt hem? Eller, signalerar inbrottslarmet till din mobil? Vad gör man egentligen när ett inbrott pågår? Det är givetvis skillnad på situationen när du är precis utanför ditt hem och när du får en indikation via mobil om att du har inbrott, men du ska faktiskt agera precis likadant i båda situationerna – du ska ringa polisen. Är du hemma medan inbrottet sker är det detsamma som gäller, eftersom gärningsmannen kan vara påverkad och/eller aggressiv ska du undvika konfrontation. 

Måste jag ingripa?
Du har ingen skyldighet att ingripa enligt lag, men det är inte heller något som säger att du inte får göra det. Att ringa 112 är betydligt säkrare, det är ett som är säkert. Förhoppningsvis hinner polisen komma fram till brottsplatsen innan inbrottstjuvarna har hunnit lämna platsen, även om det sällan händer. Tyvärr är det inte särskilt många inbrott som klaras upp, men det viktigaste av allt är ju trots allt att du själv inte kommer till skada.

Kan man förebygga inbrott?
Det är givetvis bättre att försöka förebygga inbrott i den mån det går än att behöva hamna i den situation som beskrivs ovan. Detta gör man genom att alltid se till att fönster och dörrar är stängda och låsta, för faktum är att de flesta inbrott görs på grund av att det är fritt fram för förövaren att ta sig in. Tillfället gör tjuven, sägs det ju. Dessutom ska du se till att investera i godkända säkerhetsdörrar och bra lås på både dörrar och fönster samt ett larm som passar dig bra. Har larmet kamera som spelar in när någon gör inbrott kan brottet vara lättare att klara upp eftersom bilderna kan fungera som bevisning i rätten om en eventuell gärningsman grips.

torsdag 7 februari 2013

Investera i din säkerhet


Vissa trivs bäst i villa andra i lägenhet. Men nog är det så att livet i en villa har fördelar som det är svårt att få boendes i en lägenhet. Du störs inte på samma sätt av vad grannarna gör och kan själv vara friare i ditt hem utan att lika mycket behöva tänka på omgivningen. Du har en fin trädgård som du kan tillbringa sommarkvällar i, grilla och leka med barnen. Du har en egen garageuppfart och möjlighet att bygga uttrymmen för de där sakerna som man inte vill ha uppe på vinden men heller inte i huset. Du kan sysselsätta dig på fritiden med att odla i egna rabatter eller ta hand om trädgården.

Men det finns också faror med att bo i villa. En av dessa är förstås risken för inbrott. Inbrottstjuvar vet att villor i tjusiga villaområden ofta är utrustade med mer lovligt byte än små lägenheter. De vet att det ofta är relativit lätt att ta sig in. Framförallt håller de koll på vilka villor som är utrustade med villalarm och vilka som inte är det. Det visar i alla fall statistiken som säger att villor utan larm blir utsatta för inbrott tre gånger som ofta som villor med bra och gedigna hemlarm.

Det stämmer att det är en kostnad att investera i ett larm från en välkänd aktör. Men frågan är om det inte är värt trygghet och vetskapen att risken för inbrott har minskat.

Det är just detta med en välkänd aktör som kan vara viktigt. När tjuvarna ser dekalen så tänker de att de finns lättare ställen att ta sig in på. Dessutom får man, när man tar kostnaderna i beräkning, tänka på att de flesta försäkringsbolag ger den som har ett villalarm bra rabatter på försäkringspremien. Så ett bra villalarm kan vara en trygg och god investering för väldigt många.

fredag 25 januari 2013

Larm i hemmet


Nu för tiden är det väldigt populärt med larm i hemmet. Särskilt bland personer som bor i villa där tjuvar är särskilt intresserade av att göra inbrott. Idag finns det massor av olika typer av larm. Dels finns det sensorer som känner av om någon rör sig. Larmet aktiveras av de som bor i huset genom att slå in en kod som de också måste slå in när de kommer hem för att larmet inte ska gå vidare till larmcentralen. När man har larm hemma så kan man känna sig väldigt mycket tryggare vilket kan vara skönt om man har barn i hemmet samt om man har många värdesaker hemma.

Det går att se en ökning i villainbrott under den senaste tiden. Vad det beror på är svårt att säga. Det som går att konstatera är att det blir mer och mer aktuellt att ha ett väl fungerande larm hemma för att undvika inbrott.

De personer som reser bort är särskilt utsatta då tjuvarna ofta skuggar ett område för att se vilka som är hemma. En annan anledning kan vara att vi oftare meddelar på Sociala Medier (Twitter/Facebook) om att vi ska resa bort. Ibland till och med vilket datum man reser bort och hur länge man blir borta.

Ett hus där ingen är hemma som inte har larm är ett enkelt byte för en rutinerad tjuv. Det kan gå på några minuter vilket gör det ytterst svårt för någon att upptäcka rånet. Har man ett larm i bostaden däremot, så kan man redan i förväg skrämma bort tjuvar. Som sagt har tjuvarna väldigt bra koll på hur de ska gå tillväga för att genomföra ett lyckat rån. Om de då märker att det finns ett larm i bostaden så finns det en chans att de väljer att inte försöka göra inbrott och istället gå vidare till nästa hus.

Nackdelen med villaområden är att de oftast är ganska mörka, i synnerhet under den här tiden på året, men annars också. Det är oftast en klen gatubelysning som finns och ingenting mer därtill. Mellan husen kan det finnas stora häckar och buskar vilket kan skymma bra. Det gör att tjuvarna eller tjuven kan jobba ganska ostört och ta sin tid under inbrottet. Därför är bra med ett larm som både skrämmer bort tjuven, och som larmar polisen om någon oönskad tar sig in ändå.

Mina länktips till dig som läsare är följande:

måndag 14 januari 2013

Vilket ljud skrämmer bort tjuven?

Klicka på play på varje för att lyssna. Eller kanske har ni några bättre tips?